Odpowiednia dieta dla wzroku – 8 produktów dobrych dla oczu

Chcesz uniknąć konsekwencji tych działań? Zmień swoje nawyki! Rozpocznij od kuchni. Spożywając odpowiednie produkty i urozmaicając swoją dietę, możesz skutecznie zadbać o swoje oczy. Sprawdź, które z popularnych produktów spożywczych są w stanie w największym stopniu wpłynąć pozytywnie na Twój wzrok?

Marchew

Marchew jest warzywem bogatym w pochodzącą z karotenoidów witaminę A. Już jedna, średniej wielkości sztuka zawiera ponad 150% zalecanej dziennej dawki tego związku. Wprowadzenie na stałe tego warzywa do swojej diety zagwarantuje nam utrzymanie wzroku w doskonałej kondycji. Co więcej, marchew zawiera również luteinę oraz zeaksantynę, które zapobiegają występowaniu zwyrodnień oczu.

Jagody

Jagody mają właściwości przeciwzapalne oraz dodatkowo poprawiają ukrwienie w obrębie gałek ocznych. Owoce te są bogate w antyoksydanty, które niwelują wolne rodniki negatywnie wpływające na wzrok. Ponadto jagody są źródłem cennej dla naszych oczu witaminy A. Sięgajmy po te owoce w sezonie, a poza nim korzystajmy w naszej kuchni z mrożonek, dżemów i soków.

Szpinak

To niepozorne zielone warzywo jest bogate w luteinę, która spowalnia proces degeneracji plamki żółtej. Według badań spożywanie szpinaku już 2 razy w tygodniu jest w stanie zmniejszyć ryzyko pojawienia się zwyrodnienia plamki żółtej o ponad 40%. Ponadto szpinak, dzięki luteinie i beta-karotenowi zagwarantuje nam lepsze widzenie po zmroku.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie już od dawna znane są ze swoich właściwości pozytywnie wpływających na wzrok. Są one bogate w witaminy A, C oraz w przyswajalną w obecności tłuszczy witaminę E. Co więcej, orzechy dostarczają nam również nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapewniają lepsze ukrwienie gałek, korzystnie wpływając na zmęczone, podrażnione oczy.

Jaja

Według badań dieta bogata w jajka zmniejsza o 40% ryzyko zwyrodnienia siatkówki i o 30% ryzyko zaćmy. Produkt ten jest także źródłem zeaksantyny oraz luteiny, a także licznych przeciwutleniaczy. Spożywając jajka, ochronimy nasz wzrok przed promieniowaniem słonecznym i zapobiegniemy wystąpieniu poważnych chorób.

Makrela

Każdy z nas wie, że spożywanie tłustych ryb jest zdrowe i zalecane przez lekarzy. Makrela, jak i inne gatunki cechujące się wysoką zawartością tłuszczy, są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te zapobiegają i spowalniają postępowanie zwyrodnienia plamki żółtej. Dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają krążenie. Specjaliści zauważyli, że dzieci regularnie spożywające ryby rzadziej cierpią na wady wzroku.

zdrowa dieta

Razowy chleb

Dieta dla wzroku nie może być uboga w witaminy z grupy B. Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość tych związków, sięgajmy po produkty pełnoziarniste. Doskonałym pomysłem będzie wprowadzenie do posiłków chleba razowego, który obfituje w korzystne dla naszych oczu witaminy z grupy B. Oprócz sokolego wzroku, spożywając pełnoziarniste produkty, zadbamy także o nasze włosy, skórę i paznokcie.

Natka pietruszki

Natka pietruszki, podobnie jak szpinak, jest bogata w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki. Zielone listki są również bogate w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Jej niedobór często objawia się tzw. kurzą ślepotą, której symptomem jest na przykład pogorszenie widzenia po zmroku.

Spożywając odpowiednie produkty, możemy łatwo zadbać o nasze oczy oraz zapobiec poważnym chorobom. Sięgajmy po produkty bogate w witaminę A, E, kwasy omega-3, a będziemy mogli cieszyć się doskonałym wzrokiem przez długi czas.